Mattestørrelser

Når du skal velge mattestørrelse er det en del ting man skal ta hensyn til for å få mest optimal dekning, og dermed best effekt av gulvmattene. Mange har den oppfatning at det er bedre å ha en kort matte som byttes ofte, enn en lenger matte som byttes sjeldnere. Men hovedregelen er at jo lenger gulvmatten er i den retningen man går innover ett bygg, jo mer effektiv er matten. Det er derfor bedre å velge så lang matte man har plass til.

NB! Denne guiden gjelder utleiematter. Andre typer gulvmatter som logomatter, løpere eller spesialbestilte nylonmatter finnes i flere ulike størrelser enn nevnt nedenfor.

For flere tips om hvor man bør bruke gulvmatter, se siden matteplassering

Størrelser gulvmatter

Hvor lang bør en utleiematte være? 

I de fleste lokaler er plassen begrenset og man kan generelt si at en utleiematte bør være så lang som du har plass til. For eksempel vil en gulvmatte i størrelse 90x210 cm være 100 % mer effektiv enn størrelse 90x150 cm, fordi man får dobbelt så mange tråkk på matten. I større inngangspartier bør en lengde på 300 cm eller 360 cm vurderes. For enda bedre effekt, kan 2 utleiematter plasseres etter hverandre. Husk at et optimalt mattesystem også innebærer skrapematte utenfor inngang eller en mattesone før utleiematte.

Hvilken bredde skal man velge på gulvmatter?

90 cm bredde

Har du en enkel dør som avbildet nedenfor eller begrenset med plass på hver side i inngangen er utleiematte med 90 cm bredde anbefalt. Gulvmatte med 90 cm bredde egner seg godt til kontorinngang, i heis, garasjeinngang eller i mindre inngangspartier til butikk, kiosk eller spisested. 90 cm bredde egner seg best der man går rett frem ved inngang.

Utleiematte_90x150cm-foto
Leko_matte_heis-foto

120 cm bredde

Har du en bredere dør enn 90 cm, er anbefalt bredde 120 cm. Ofte er det en dør med glass på siden som vist nedenfor. Dette er veldig vanlig i moderne borettslag og sameier, samt kontor, butikklokaler og spisesteder. 120 cm gjør at det er større sannsynlighet for at besøkende faktisk tråkker på matten, og det ser estetisk mer tilpasset ut.

Gulvmatte-inngang-brl-foto
gulvmatte_borettslag-foto

150 cm bredde

150 cm bredde er som oftest riktig i større inngangspartier med dobbeldør eller i offentlige bygg, skoler eller kjøpesenter med automatisk skyvedør. 150 cm bredde kan imidlertid også benyttes der trafikken inn i bygget ikke nødvendigvis beveger seg i kun en retning, men går i flere retninger for å dekke opp flest mulig tråkk.

Inngangsmatte_senter_foto
Inngangsmatte-utleie-foto

Skal utleiematte plasseres på tvers foran dør eller innover i lokalet?

Vi anbefaler alltid å dekke flest mulig tråkk innover i lokalet, det er derfor ikke anbefalt å legge enn matte i landskapsformat innenfor døren, med mindre det er plassbegrensing eller at besøkende går til siden i stedet for rett inn.

Utleiematte plassert på tvers foran dør.
Plassert på tvers får man kun 1-2 tråkk på matten og funksjonen vil være begrenset. De færreste børster av skoene på en gulvmatte, det er derfor viktig for funksjonen at man får flest mulig tråkk på en utleiematte.

Landskapsplassering-utleiematte

Utleiematte plassert innover i lokalet.
Bildet under viser anbefalt plassering. Ved å plassere en utleiematte innover i lokalet får man mer enn dobbelt så mange tråkk på gulvmatten, og utleiematten blir minst 50% mer effektiv på å stoppe smuss og fuktighet, enn hvis den plasser på tvers.

Portrettplassering-utleiematte